Kuinka paljon voit oikeasti säästää ajoittamalla sähköautosi latauksen oikein?
Kuinka paljon voit oikeasti säästää ajoittamalla sähköautosi latauksen oikein?

Kun tulet kotiin, laitat yleensä auton latautumaan välittömästi. Tiesitkö että tällöin sähkö on iltapäivästä tai illasta kalleimmillaan. Esimerkiksi Teslassa voit asettaa latauksen ruuhka-ajan ulkopuolelle, joka auttaa hiukan, mutta ei kuitenkaan käytä kaikista edullisimpia tunteja.

Tällöin pitäisi pystyä asettamaan lataus juuri edullisimpaan ajankohtaan huomioiden tarvittavan latausmäärän. Voit helposti säästää puolet lataamiseen menevistä kustannuksista, mikäli optimointia ei ole ollenkaan ja noin 20–30 % mikäli teet sen esimerkiksi Teslan ajoitusta tarkemmin.

Säästetty rahamäärä riippuu sähkön hinnasta, sähköauton kulutuksesta ja kuinka paljon latauksista tapahtuu kotioloissa. Mikäli autoa käytetään työmatkoihin ja muuhun matkailuun normaalisti, niin 20000 vuotuisilla ajokilometreillä ja 20kwh/km kulutuksella säästö voi olla nykyisillä sähkön hinnoilla maksimissaan noin 200 € vuodessa. Yleensä ajokilometrien kasvaessa myös kodin ulkopuolisten laturien käyttö lisääntyy, joten 100 € säästö per 10000 km ei pidä ihan paikkaansa isommilla kulutuksilla.

Auton latausta ajoittaessa tulee kuitenkin myös ajatelleeksi luontoa ja sähköverkon kestävyyttä. Ei ole käyttämässä sähköä piikkitunnin aikaan, ja sähkö on puhtaammin tuotettua.

No miten asian voi helpoiten tehdä juuri minun sähköautollani?

Lataamalla Autoliiton suositteleman Älyenergia-sovelluksen, joka toimii lähes kaikilla automerkeillä ja myös ilman Vihreän Älyenergian sähkösopimusta.

Sama sovellus auttaa optimoimaan kodin sähkönkulutuksen kodinkoneiden, saunan ja lämmityksen osalta. Näet mihin sähkö kuluu ja miten voit säästää kätevien ilmoitusten sekä yksilöllisen energiansäästöohjelman avulla.

Energiasopimusapuri kertoo myös mikä sopimus olisi kannattavin kotiisi ja kuinka paljon voit säästää oikealla sähkösopimuksella. Vihreän Älyenergian pörssisähkösopimus on todennäköisesti se edullisin. Olemme myös ainoa 100% fossiilivapaa sähköyhtiö, joka kieltäytyy myymästä kalojen vaellusreittejä tuhoavaa vesivoimaa.

Kalle Nevalan henkilökuva
Kalle Nevala
Tekninen toimitusjohtaja
Tee vihreä sähkösopimus