Sähkön arvonlisävero nousee 25,5%:een 1.9.2024 – miten se vaikuttaa?

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
18.6.2024
Sähkö & arki, Sähkömarkkinat

Hallitus on esittänyt yleisen arvonlisäverokannan nostamista 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos on astumassa voimaan syyskuun alussa 1.9.2024. Koska uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin palveluihin, joiden alv on nyt 24%, koskee muutos myös sähkön hintaa sekä myynnin että siirron osalta. Lisää arvonlisäveron muutoksesta voit lukea esimerkiksi Verohallinnon sivuilta.

Sähkön alv:n muutos vaikuttaa sähkösopimuksen hintaan - monessa kohtaa

Sähkön arvonlisäveron muutos koskee kaikkia sähkösopimuksia, poislukien yksityishenkilöiden ostosopimukset, joista ei makseta arvonlisäveroa. Arvonlisäveroa peritään monessa eri sähkön kokonaishintaan vaikuttavassa asiassa, kuten

  • Energian hinta – Vihreä Älyenergialta ostamasi sähkö
  • Marginaali – sähkön myynnistä perittävä kustannus
  • Kuukausimaksu – sähkön myynnin kuukausittainen perusmaksu
  • Sähkön siirtomaksu – siirtoyhtiön veloittama kWh-pohjainen hinta
  • Sähkön siirron kuukausimaksu – siirtoyhtiön veloittama kuukausittainen perusmaksu

Eniten sähkön arvonlisäveron korotus vaikuttaa luonnollisesti niihin kotitalouksiin, joilla sähkön kulutus on suurta. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkölämmitteiset omakoti- ja rivitalot. Myös sähköauton käyttäjät maksavat latauksistaan enemmän. Yrityksilläkin alv:n nousu tarkoittaa laskujen loppusummien kasvua, mutta yrityksillä on toki mahdollisuus vähentää maksettu arvonlisävero myynneistään.

Omalla käytöllä entistä suurempi vaikutus

Käytännössä Vihreä Älyenergian pörssisähkölaskuissa marginaali ja kuukausimaksu ja määräaikaisissa energian hinta nousevat samassa suhteessa alv-nousun verran. Koska energian hinta ilmoitetaan aina siten, että hinta sisältää arvonlisäveron, sekin nousee, mutta pörssisähkössä muutos ei näy samoin kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa, koska pörssisähkössä hinta vaihtelee muutenkin.

Omat sähkönkulutuksen tottumukset vaikuttavat aina eniten sähkön hintaan varsinkin pörssisähkösopimuksissa. Sijoittamalla sähkön käytön edullisimmille tunneille, voi säästää paljon. Älyenergia-sovelluksemme auttaa sinua ohjaamaan sähkönkäyttöä ja jos sinulla on sähköauto, älykäs ilmalämpöpumppu ja älykkäitä termostaatteja, sovellus voi ohjata niitä toimimaan automaattisesti silloin kun sähkö on edullisinta. Määräaikaisissa kiinteissä sopimuksissa säästöä syntyy aina, kun sähkön käyttöä pystyy vähentämään. Lisäksi luonnon kannalta on hyvä, jos myös määräaikaisen sopimuksen tehnyt käyttää sähköä ruuhkapiikkien ulkopuolella. Näin siksi, että silloin sähköä ei tarvitse tuottaa varavoimaloilla tai tuoda Suomen ulkopuolelta, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä (CO₂).

Älykäs energianhallinta kasvattaa suosiotaan - monia laitteita voi jo ohjata Älyenergia-sovelluksestamme

Miten sähkön alv-muutos näkyy sähkölaskullasi?

Me VÄE:llä huomioimme arvonlisäveron muutoksen kaikkien asiakkaidemme sähkösopimuksilla automaattisesti, ja näet muutoksen suoraan laskullasi. Muutoksen näet käytännössä (lokakuun) laskulla, jolla laskutamme syyskuun sähkön kulutuksen. Sinun ei tarvitse olla muutoksesta yhteydessä asiakaspalveluumme.

Tässä muutama esimerkki, miten sähkön alv:n nousu näkyy erilaisissa talouksissa. Laskelmissa ei ole mukana siirtohintaa tai sen muutoksia:

Kerrostaloasunto, vuosikulutus 2 000 kWh

Kiinteä sopimus
Energian hinta 8,28 snt / kWh => 8,38 snt / kWh
Kuukausimaksu 3,60 € / kk => 3,64 € / kk
Kustannuksen nousu 2,48 € / vuosi

Pörssisähkö
Marginaali 0,40 snt/ kWh => 0,405 snt/kWh
Kuukausimaksu 3,99 € / kk => 4,04 € / kk
Kustannuksen nousu 0,70 € / vuosi
+ toteutunut pörssisähkön hinta

Rivitaloasunto, vuosikulutus 5 000 kWh

Kiinteä sopimus
Energian hinta 8,28 snt / kWh => 8,38 snt / kWh
Kuukausimaksu 3,60 € / kk => 3,64 € / kk
Kustannuksen nousu 5,48 € / vuosi

Pörssisähkö
Marginaali 0,40 snt/ kWh => 0,405 snt/kWh
Kuukausimaksu 3,99 € / kk => 4,04 € / kk
Kustannuksen nousu 0,85 € / vuosi
+ toteutunut pörssisähkön hinta

Omakotitalo, sähkölämmitys, vuosikulutus 17 000 kWh

Kiinteä sopimus
Energian hinta 8,28 snt / kWh => 8,38 snt / kWh
Kuukausimaksu 3,60 € / kk => 3,64 € / kk
Kustannuksen nousu 17,48 € / vuosi

Pörssisähkö
Marginaali 0,40 snt/ kWh => 0,405 snt/kWh
Kuukausimaksu 3,99 € / kk => 4,04 € / kk
Kustannuksen nousu 1,45 € / vuosi
+ toteutunut pörssisähkön hinta

Kiinteissä sopimuksissa hintavaikutus on esimerkeissä suurempi, sillä pörssisähkössä todellinen hinta riippuu siitä, miten tehokkaasti käyttöä saadaan ohjattua edullisemmille tunneille. Käytännössä alv-nousu on nopeasti kuitattu älykkäämmällä sähkönkäytöllä. Todellisuudessa arvonlisäveron nousun vaikutus on suhteellisen pieni riippumatta asumismuodosta – kuitenkin kokonaisuutena se nostaa kuluttajahintoja ja sitä kautta elinkustannuksia.

Pörssisähkö vai kiinteä sopimus?

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa punnita tarkkaan, mikä on itselle tärkeää. Vihreä Älyenergian kaikki sopimukset ovat alkuperätakuulla varmistettua vihreää, fossiilivapaata sähköä, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä. Voit siis keskittyä sen sijaan siihen, mikä on sinun elämäntapaasi ja asumismuotoosi paras vaihtoehto.

Pörssisähkö on tutkimusten ja tilastojen valossa aina edullisin sähkösopimustyyppi, vaikka sähkön käyttöä ei edes sen tarkemmin optimoisi. Sillä on kuitenkin mahdollisuus säästää jopa satoja euroja vuodessa (riippuen vuosikulutuksesta) ohjaamalla eniten sähköä käyttävien laitteiden toiminta niille tunneille, joilla sähkö on edullisinta. Pörssisähkösopimukset ovat varsinkin sähköautoilijoiden suosiossa, sillä suurempi sähkönkulutus mahdollistaa myös suuremmat säästöt ja lataus tapahtuu usein kotona öisin, jolloin sähkö on yleensä edullista.

Määräaikaiset, kiinteähintaiset sopimukset ovat suosittuja silloin, kun sähköön on budjetoitu tietyn kokoinen summa, ja sähkön hintojen seuraaminen tai käytön optimointi tuntuu elämäntilanteen tai muun syyn vuoksi haastavalta. Joissain tilanteissa kiinteähintainen sopimus suojaa hintapiikeiltä, jotka yleensä ovat lyhytaikaisia.

Valitsit sitten pörssisähkön tai kiinteähintaisen määräaikaisen sopimuksen, Vihreä Älyenergialta saat kumman vaan. Tutustu täältä VÄE:n sähkösopimuksiin ja valitse sinulle sopiva sopparimalli!

Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Mikä on vihreää energiaa ja miksi?
Sähkön arvonlisävero nousee 25,5%:een 1.9.2024 – miten se vaikuttaa?
Muutimme ilmettämme ja samalla uudistimme molemmat verkkosivumme