VÄE:n perustajat eivät juuri enempää voisi erota toisistaan

Jaa artikkeli

VÄE Kolumni
13.3.2023
VÄE

Nyt lähtee, kyllä lähtee… Mietin miten aloittaisin kirjoittamaan yrityksestä, joka on muotoutunut hyvin pitkälle perustajiensa ympärille sen kahdeksan toimintavuoden aikana. Insinöörejä, joista minä olen suhtautunut myös matkapuhelimiin ja ihan mihin vain valtavalla innostuksella. Rene on ollut varsinkin alkuvaiheessa yrityksen toiminnan ydin, kun asiakaspalvelussa ei muita ole ollut. Rene on vieläkin tärkeässä roolissa mukana, mutta enemmän taustalla varmistamassa perustoimintojemme toiminnan ennennäkemättömällä kiinnostuksella yksityiskohtiin, jotka jäisivät minulta huomaamatta tai joista en jaksaisi kiinnostua.

Yrityksen mukana energia-alan tuntemus on kasvanut nollasta jopa yli sadan ja kiinnostus liiketoiminnan pyörittämiseen on syntynyt, kun on nähnyt miten yritys kasvaa ja miten siihen voi vaikuttaa. On ollut valtavia takaiskuja ja miltei luovuttamista Putinin ”kaasuiskun” seurauksena sähkönhintoihin, eikä siltikään ole luovutettu. Asunto on lähtenyt myyntiin, että on saatu rahaa yritykseen. Ei olla tartuttu ostotarjouksiin tai heikkoihin yhteistyökumppaneihin, jotka ovat kärkkyneet heikolla hetkellä liian isoa osuutta yrityksestä tai yrittäneet muuttaa yrityksen suuntaa haluamaansa.

Olemme pysyneet uskollisina itsellemme ja persoonallemme mitään pois ottamatta tai lisäämättä. Yhä edelleen perustajat omistavat firman ja toimitusjohtaja omistaa pääosan. Se tarkoittaa sitä, että meillä ei ole mukana pääomasijoittajia tai omistajaa, joka haluaa vain maksimoida yrityksestä syntyneen voiton. Työskentelemme itse yrityksessä ja tällainen toiminta näkyisi välittömästi siinä miten mukavaa yrityksessä on työskennellä, kun hintoihin tyytymättömät asiakkaat pommittaisivat asiakaspalveluamme tai olisimme pakotettuja stressissä kehittämään ”yksisarvista” vain sen takia, että joku sijoittaja sitä haluaa.

Olemme oikeasti tekemässä itsellemme sitä parasta työpaikkaa, jonne on aamulla kiva suunnata. Tätäkin juttua kirjoitan sunnuntaina aamukahdeksalta. Tällaisella ajatusmaailmalla on työpaikka hyvä myös työntekijöillemme, joka on näkynyt esimerkiksi siinä miten aidosti puheet hyvän, ellei loistavan työpaikan ominaisuuksista tulevat työhaastattelutilanteessa uudelle kandille. Olemmekin saaneet erittäin hyviä uusia työntekijöitä ja viimeiset Google-arvostelut ovat lähes poikkeuksetta olleet viittä tähteä.

Toisaalta sovelluksen kehitys on ollut erittäin haastavaa, ja sieltä entinen kollegani Nokia-ajoilta antoi palaa suoralla viestillä viikon alussa, miten hänellä ei sovellus toimi oikein. Ottihan se päähän tiistaiaamuna herätä sellaiseen, mutta aika nopeasti muistin ”Kaikki vastoinkäymiset voi kääntää vahvuudeksi”-ohjenuoran vihkoni ekalta sivulta. Ongelma lähti korjaukseen ja hänen ehdottamansa ominaisuus lähti testaukseen jo perjantaina. Ideologisesti positiivisuus on tärkeää, mutta suoraa ja negatiivistakin palautetta pitää olla sekä sitä pitää pystyä käsittelemään ilman minkäänlaista piiloutumista.

Muistiinpanoja menneisyydestä

Siinä muuten minä ja Rene eroamme perustajina kuin yö ja päivä. Minä olen positiivinen, en niin suorapuheinen ja negatiivisen palautteen käsittelyssä ja antamisessa on ollut ongelmia erityisesti aiemmin. Rene taas paukauttaa palautteen päin naamaa niin kuin se pitääkin tehdä. Molempia tarvitaan ja senpä takia yhdistelmämme onkin ollut yllättävän toimiva. Tämä ”candor”-termi, joka tarkoittaa suoruutta tai vilpittömyyttä, on yksi tärkeimmistä tekijöistä myös Pixarin menestyksessä, kuten Ed Catmull kuvaa kirjassaan ”Creativity Inc.” Suosittelen muuten kirjaa vilpittömästi kaikille jotka haluavat johtaa luovaa työtä, jota mekin poikkeuksellisena energiayhtiönä teemme.

Missiomme voisi kuvata vaikka siten, että Tesla toi vallankumouksen automaailmaan. Meillä ei ole resursseja tähän vielä, mutta jotain samaa mekin tavoittelemme. Siis tuoda energiankäyttäjälle sellainen ratkaisu, jossa kaikki mikä liittyy energiankäyttämiseen on sulavaa kuin Applen tai Teslan tuotteissa. Energiansäästöohjelmamme ja ratkaisumme kotiautomaatiossa säästää energiaa sekä rahaa erittäin merkittävästi, ainutlaatuisella tavalla. Kieltäydymme myymästä mitään muuta kuin fossiilivapaata sähköä. Lyhyesti kaikki mitä energiaan tarvitset tulee meiltä Älyenergiasta Vihreänä.

Olemmekin jo sellaisessa kokoluokassa, että pystymme kilpailemaan isompia sähköyhtiöitä vastaan myös hinnalla. Silti yritys alkaa pystyä kattamaan tuotekehityksen kuluja, ja meillä on varaa yhä mielenkiintoisempiin tai mielikuvituksellisempiin ominaisuuksiin tai suunnitelmiin Älyenergia-sovelluksen osalta. Suunnitelmia todellakin riittää ja paloa tehdä tästä softaenergiahybridistä se paras ensin meidän työntekijöille, ja sitä myötä myös asiakkaille ensin Suomessa sekä ehkä jopa monessa muussakin maassa.

Kalle Nevala
Perustaja / Toimitusjohtaja
Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Mikä on vihreää energiaa ja miksi?
Sähkön arvonlisävero nousee 25,5%:een 1.9.2024 – miten se vaikuttaa?
Muutimme ilmettämme ja samalla uudistimme molemmat verkkosivumme