YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
10.10.2024
Energian säästö, Sähkömarkkinat, Vertailut

Pohdimme aiemmassa artikkelissamme, kannattaako pörssisähkösopimus, vaikka syksyllä ja talvikuukausina esiintyy hintapiikkejä. Nyt myös YLE teki aiempaan juttuunsa tulleiden palautteiden perusteella uuden tutkimuksen pörssisähköstä verrattuna kiinteähintaiseen määräaikaiseen sopimukseen.

YLE vertaili syyskuussa, kumpi sähkösopimusmalli tulee vuoden mittaan halvemmaksi – pörssisidonnainen vai kiinteähintainen sähkösopimus. Vertailu oli monen kuluttajan mielestä liian yksinkertaistettu, eikä se heidän mielestään ottanut huomioon eroja talven lämmityskauden ja kesäkuukausien kulutuksessa. Siksi YLE teki uuden vertailun, joka huomioi kuukausittaiset vaihtelut ja erikokoiset talot. Huomioitavaa on, että vaikka vertailussa oli mukana kolme eri kokoista omakotitaloa, voi vertailun ulottaa myös esimerkiksi sähkölämmitteisiin rivitaloihin.

Juonipaljastus - lopputulos on sama, pörssisähkö on halvempi

YLE:n jutussa vertailtiin 5368 kWh, 11 571 kWh ja 21 832 kWh kuluttavia taloja keskenään. Käytännössä jokaisessa vaihtoehdossa kulutus-/hintakäyrät muodostuivat ulkonäöltään samansuuntaisiksi. Käytännössä koko vuonna oli vain yksi kuukausi (joulukuu), jolloin kiinteähintainen sähkösopimus oli edullisempi kuin pörssisähkö. YLE:n juttuun voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.

Tutkimus on linjassa Vihreä Älyenergian (VÄEn) datan kanssa, joka osoittaa, että pörssisähkö on edullisin sähkösopimusmalli. Kun pörssisähkösopimuksen yhdistää VÄEn kehittämän Älyenergia-sovelluksen, jolla on helppo seurata pörssisähkön edullisia ja kalliimpia tunteja älypuhelimeen tulevien hintavahdin ilmoitusten avulla, pörssisähkösopimuksesta voi saada vieläkin enemmän säästöä verrattuna kiinteähintaiseen sähkösopimukseen. Usein pörssisähkösopimuksesta on myös kustannushyötyä sitä kautta, että pörssisähköä käyttävät kotitaloudet ovat yleisesti säästeliäämpiä sähkön käyttäjiä, eikä laitteita ja koneita pidetä päällä turhaan. Rahallista säästöä syntyy siis paitsi sähkön käytön ajoittamisesta että pienemmästä käytetyn sähkön määrästä.

Entä hybridi- ja joustosopimukset?

YLE:n jutussa todetaan, että pörssisähkö oli voittaja myös Energiaviraston ammattilaisen tekemässä tarkemmassa vertailussa lokakuusta 2023 syyskuuhun 2024. Tutkimuksen mukaan hybridisopimus olisi tullut lähes yhtä halvaksi, vaikkakin silti hieman pörssisähkösopimusta kalliimmaksi. Hybridisopimukset eivät tosin ole keskenään aina vertailukelpoisia, sillä hybridisopimusmalleja ja niissä käytettäviä laskentamalleja on useita erilaisia toimijasta riippuen. Vihreä Älyenergia ei myy lainkaan hybridi- ja joustosopimuksia, koska ne ovat kuluttajille vaikeita ymmärtää, ja joillekin joustosopimus tulisi jopa kalliimmaksi kuin kiinteähintainen määräaikainen sopimus.

Hinnan kiinnittäminen "kalliille kuukausille"

Talvikuukausien lähestyessä monet miettivät myös mahdollisuutta kiinnittää sähkön hinta lämmityskauden kuukausille. Vihreä Älyenergia on myös tuomassa tällaisen mahdollisuuden pörssisähköasiakkailleen (ajankohta on vielä avoin). Käytännössä kiinnitys toimii eri toimijoilla joko 50% tai 100% kiinnityksellä. Näistä selkein vaihtoehto on 100% kiinnitys, joka käytännössä tarkoittaa samaa kuin se, että asiakas tekee vaikkapa joulukuun ajaksi kiinteähintaisen määräaikaisen sopimuksen, minkä jälkeen sopimus jatkuu jälleen pörssihinnoiteltuna sopimuksena. YLE:n tekemän tutkimuksen mukaan kiinnittäminen ei välttämättä tuo hintaetua talvikuukausien aikanakaan, sillä vertailussa oli vain yksi kuukausi, jolloin kiinteähintainen sopimusmalli oli edullisempi kuin pörssisähkö.

Käytännössä hinnan kiinnittäminen lyhyemmälle aikajaksolle on samanlainen, tietynlainen vakuutus, yllättäville pitkäjaksoisille ja ennalta-arvaamattomille sähkön korkean hinnan jaksoille, joiden ilmaantuminen on historiatiedon valossa todella harvinaista ja poikkeuksellista. Se on silti mahdollista. Kuitenkin YLE:n tutkimuksen vertailu osui myös aikaan, jolloin pörssisähkössä oli suuria hintapiikkejä, ja pörssisähkö oli silti edullisempi vaihtoehto kuin kiinteähintainen määräaikainen sopimusmalli.

Vihreä Älyenergian vinkit sähkösopimukseen

Pörssisähkö on edullisin ja ekologisin vaihtoehto, varsinkin jos sähkö tuotetaan fossiilivapailla tuotantotavoilla, kuten kaikki Vihreä Älyenergian myymä sähkö. Suosittelemme siis pörssisähkösopimusta, josta saa kaiken hyödyn irti ilmaisella Älyenergia-sovelluksella. Älyenergia-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi täältä.

Kiinteähintainen määräaikainen sopimus otetaan yleensä mielenrauhan tai kulujen ennustettavuuden takia. Tämä on vertailujen ja tutkimusten valossa käytännössä enemmän henkinen valinta kuin kustannustietoinen valinta. Koska määräaikainen kiinteähintainen sopimusmalli toimii samalla logiikalla kuin vakuutus (suuria hintoja vastaan), se myös lopulta maksaa enemmän varsinkin silloin kun riskit eivät toteudu.

Kumpi on sinun valintasi? Se riippuu täysin sinusta itsestäsi. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan pörssisähkösopimusta ja Älyenergia-sovellusta vaikkapa maaliskuu-lokakuu välillä, jolloin henkinen kynnys on monelle pienempi. Pitkäaikaiset pörssisähkön käyttäjät ovat kuitenkin todenneet, että pörssisähkösopimus on monille heille edullisempi kuin kiinteähintainen määräaikainen sopimus myös lämmityskauden talvikuukausina.

Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi
YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli
Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli