Lataa edullisemmin

Sähköauton lataus kotona ja muualla

Miten sähköauto kannattaa ladata? Ja missä?

Sähköautojen määrä kasvaa, ja sähköllä ajaminen on paitsi edullisempaa kuin polttoaineilla myös ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto. Varsinkin jos hankit sähkösi meiltä Vihreä Älyenergialta, sillä silloin sähkö on valmistettu fossiilittomilla sähkön tuotantotavoilla, etkä siirrä polttoaineen käyttöä autostasi muualle.

Sähköauton lataus on  helppoa ja vaivatonta etenkin silloin, kun pystyt lataamaan autoasi kotona. Kotilataus on edullista, ja autosi on valmis matkalle täydellä akulla aina kun niin haluat. Jos sinulla on kiinteähintainen sähkösopimus, tiedät aina tarkalleen, mitä autosi lataus maksaa. Se ei kuitenkaan ole edullisin tapa ladata autoasi. Yhdistämällä VÄEn Verraton -pörssisähkösopimuksen Älyenergia-sovellukseemme otat kaiken irti sähköauton edullisesta ja vaivattomasta lataamisesta.

Polttomoottoriauto tankataan yleensä vasta kun polttoaine on vähissä. Sähköauton kohdalla lataus tehdään yleensä niin, että autoon ladataan aina öisin ajomatka, joka on edeltävänä päivänä ajettu. Näin sähköauton akku on aina aamuisin täynnä. Monille täysysähköautoilijalle riittää, että auton lataa kerran tai kaksi viikossa. Tämä antaa mahdollisuuden ladata auto silloin, kun pörssisähkö on edullisimmillaan. Lataushybridien kohdalla auton akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää yleensä lyhyemmän aikaa kuin täyssähköauton, joten lataushybridillä pystytään paremmin hyödyntämään lyhyempiäkin aikoja, jolloin pörssisähkö on edullista.

Eroon sähkön hinnan kyttäämisestä

Sähköauton lataaminen silloin kun sähkö on edullista kuulostaa helpolta, eikö niin? Todellisuudessa arki on kuitenkin kiireistä, ja nopeasti sähkön hintojen jatkuva kyttääminen alkaa harmittaa. Lisäksi tuskin kukaan haluaa herätä keskellä yötä laittamaan autoa lataukseen silloin, kun sähkön hinta usein tipahtaa alimmilleen. Auton latauksen ajastus on yksi vaihtoehto. Sähkön hinta ei kuitenkaan aina noudata samanlaista kaavaa öisin, ja edullisimpien hintojen tunnit vaihtelevat. Siksi myös ajastamisesta tulee nopeasti stressiä, kun ajastusta pitää olla jatkuvasti säätämässä.

Vihreä Älyenergian kehittämällä Älyenergia-sovelluksella pääset irti kyttäämis- ja ajastamisoravanpyörästä. Älyenergia-sovelluksella voit nimittäin ohjata autoasi käynnistämään latauksen aina silloin kun sähkö on edullisimmillaan ja pysäyttämään latauksen silloin, kun hinta on korkeammalla – automaattisesti. Kerrot vain sovellukselle, milloin auto pitää olla ladattuna ja valmiina lähtöön – Älyenergia-sovellus hoitaa loput. Se katsoo itse, milloin autoa on seuraavaan lähtöön mennessä edullisinta ladata, ja toimii sen mukaan.

Mikä on Älyenergia-sovellus?

Kulutuksen ja
hinnan seuranta

Energian
säästöohjelma

Suomen edullisin
vihreä sähkö*

Vähennä CO₂
päästöjä

Kodin älykkäät
ominaisuudet

Aurinkopaneeli-
soveltuvuus

Me Vihreä Älyenergialla kehitimme Älyenergia-sovelluksen, jotta pörssisähkön hintaseuranta, sähkön kulutuksen seuranta ja sähkön käytön optimointi olisi sinulle mahdollisimman helppoa. Sen lisäksi, että se auttaa sinua tunnistamaan ja kehittämään omia sähkön kulutuksen tapojasi ja tottumuksiasi, Älyenergia-sovelluksella voit ohjata monia älykkäitä sähkölaitteita ja niiden käyttöä ja latausta. Älyenergia-sovellus on yhteensopiva monien sähköautojen, lämmityslaitteiden, termostaattien ja aurinkopaneelien invertterien kanssa. Sovellus ohjaa latauksen, lämmityksen ja monet muut laitteet toimimaan juuri silloin, kun se on kaikkien edullisinta.

Älyenergia-sovellus ja sähkön käytön optimointi eivät säästä vain rahaa, vaan myös luontoa. Kun sähkösi käyttö ei ole suurimmillaan hinta- ja kulutuspiikkien aikaan, vaan niiden ulkopuolella, on silloin sähkön tuotanto myös vähiten päästöjä aiheuttavaa. Vihreän Älyenergian sähköasiakkaana sähkösi on aina 100% fossiilivapaata, eikä sen tuotannosta synny hiilidioksidipäästöjä (CO₂), joten olet siinä mielessä aina ympäristön puolella. Kun käyttösi keskittyy kulutuspiikkien ulkopuolelle, autat koko sähköntuotantojärjestelmää hyödyntämään vähemmän fossiilisia energialähteitä.

*Älyenergia-sovellus on Vihreä Energia -yhtiön kehittämä sovellus. Yhdistämällä sovellukseen fossiilivapaan tuntisähkösopimuksen, saat parhaan hyödyn.

Vaihtovirta ja tasavirta - millä ladata?

Täyssähköauton akku voidaan ladata joko vaihtovirralla (AC) tai tasavirralla (DC). Lisäksi jotkin uusimmat lataushybridit tukevat vaihtovirtalatauksen lisäksi myös tasavirtalatausta. Tasavirralla lataaminen on aina nopeampaa, sillä virta syötetään tällöin suoraan auton akkuun. Vaihtovirtalatauksessa virta syötetään ensin auton sisäiseen laturiin, joka muuntaa vaihtovirran tasavirraksi. Kotitalouksissa (kotilatureissa) virta on aina vaihtovirtaa (AC), joka muunnetaan auton sisäisellä OBC-latauslaitteella tasavirraksi. Vaihtovirran muuntaminen tasavirraksi vie aikaa, mistä johtuen vaihtovirralla lataaminen on hitaampaa kuin tasavirralla lataaminen.

Huoltoasemilla ja julkisilla latauspaikoilla olevat pikalaturit ovat tasavirtalatureita. Tasavirtalaturin ajastamisesta ei oikeastaan ole hyötyä, sillä tarkoitus on ladata akku täyteen nopeasti, jotta matkaa voidaan jatkaa pienen tauon jälkeen. Sen sijaan kotikäytössä olevan vaihtovirtalatauksen ajastuksella voi säästää, koska lataus sijoittuu pidemmälle aikavälille, jolla sähkön hinta voi vaihdella paljonkin.

Mitä sähköautoilijan kannattaa muistaa?

Sähköautoilu on taloudellista, huoletonta ja aivan yhtä helppoa kuin autoilu polttomoottoriautolla. Lisäksi akku- ja latausteknologia kehittyy jatkuvasti, mikä nopeuttaa lataamista ja alentaa uusien ja käytettyjen sähköautojen hintoja. Sähköautoilijana kannattaa muistaa, että:

  • Täyssähköauton akkua ei tarvitse aina ladata täyteen. Osittaisella latauksella ei ole huomattavaa vaikutusta akun suorituskykyyn ja kapasiteettiin, eikä osittainen lataus vaurioita akkua.
  • Jatkuvan pikatalauksen (DC-tasavirta) sijaan akku kannattaa välillä myös ladata hitaammalla AC-vaihtovirtalatauksella. Jotkut akkutyypit hyötyvät hitaammasta latauksesta. Toisaalta jatkuvasta AC-vaihtovirtalatauksesta ei ole akulle haittaa.
  • Sähköauton tai lataushybridin akun ei tarvitse olla tyhjillään, jotta sitä voi ladata.
  • Päivittäinen lataus ei vaurioita sähköauton akkua, sillä latauslaite kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun lataus on valmis.
  • Akkua voi ladata yönkin aikana useassa eri vaiheessa, latauksen ei tarvitse tapahtua kerralla.
  • Tavallinen kotipistorasia soveltuu vain tilapäiseen lataukseen, ja sitä käytettäessä on aina syytä tarkistaa pistorasian asennuksen soveltuvuus ja latausvirran rajoittaminen.
  • Pikalataus ei sovellu kaikkiin sähköautoihin. Sen sijaan hitaampi vaihtovirtalataus soveltuu kaikille, sekä täyssähköautoille että lataushybrideille.
  • Voit hyödyntää Älyenergia-sovellusta sähköautosi latauksen ajoittamiseen ja latauskuluissa säästämiseen, vaikket olisi Vihreä Älyenergian sähköasiakas.
Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Mikä on vihreää energiaa ja miksi?
Sähkön arvonlisävero nousee 25,5%:een 1.9.2024 – miten se vaikuttaa?
Muutimme ilmettämme ja samalla uudistimme molemmat verkkosivumme