Pitkän ajan investointi

Aurinkopaneelit, kannattavuus ja takaisinmaksuaika

Maksavatko aurinkopaneelit itsensä takaisin?

Aurinkopaneelit ovat varsinkin omakotiasujien ja mökkeilijöiden suosiossa, mutta varsinkin suuremmat yritykset ja kerrostaloyhtiöt ovat alkaneet hyödyntää aurinkopaneeleja sähkökustannusten tasaamisessa ja vastuullisuuden sekä ympäristöystävällisten arvojen kasvattaessa merkitystään yhtiöissä ja yritystoiminnassa. Aurinkopaneelien hankkijalle oleellinen kysymys usein on, saako kohtalaisen suuren investoinnin takaisin vähentyneen sähkön ostotarpeen kautta. Takaisinmaksuaika aurinkopaneeleissa tarkoittaa sitä, kuinka kauan kestää, että aurinkopaneelien tuottama säästö kattaa niiden hankintahinnan. Käytännössä sen jälkeen, kun takaisinmaksuaika on kulunut, kaikki paneelien tuottama sähkö on voittoa. Takaisinmaksuaika on hyvä tapa arvioida, kannattaako aurinkopaneelien hankinta taloudellisesti juuri sinun tapauksessasi. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että aurinkosähköjärjestelmä maksa itsensä takaisin 10-15 vuodessa. Aurinkopaneelien tekninen ikä vaihtelee 25 ja 40 vuoden välillä, joten potentiaalisesti järjestelmä voi tuottaa ilmaista sähköä tai tuottoa 10-30 vuoden ajan.

Koska sähkö käytetään aina lähimpänä tuotantopaikkaa, ja tiettyinä aikoina vuodesta paneelit voivat tuottaa kaiken talouden tarvitseman sähkön, se tarkoittaa, että aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä ei makseta lainkaan siirtomaksua. Siirtomaksujen vähentyminen parantaa osaltaan takaisinmaksuaikaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että takaisinmaksuaikaan vaikuttavia tekijöitä on niin suuri määrä, että takaisinmaksuaika selviää vasta käytön aikana. Tällä hetkellä on esitetty näkemyksiä siitä, että sähkön hinta laskisi huomattavasti 2030-luvulla – se tarkoittaisi sitä, että aurinkopaneelien takaisinmaksuaika kasvaisi huomattavasti. Kuten lähihistoriasta tiedetään, sähkön hinnassa saattaa kuitenkin tulla nopeastikin suuria ja ennakoimattomia muutoksia. Tässä joitakin takaisinmaksuaikaan vaikuttavia tekijöitä:

  • Sähkön markkinahinta – jos sähkön hinnat nousevat, takaisinmaksuaika lyhenee. Jos taas sähkön hinnat laskevat, takaisinmaksuaika pitenee.
  • Katon suunta / paneelien suuntaus – etelään suunnatut paneelit tuottavat parhaiten, itään, kaakkoon, lounaaseen tai länteen suunnattujen paneelien tuotanto laskee jonkin verran. Pohjoiseen, koilliseen tai luoteeseen paneeleita ei kannata suunnata lainkaan.
  •  Sijainti – Etelä-Suomen alueella paneelien tuotto on parhaalla tasolla, mutta myös Pohjois-Suomessa voi hyödyntää aurinkopaneeleita.
  • Paneelien oikea mitoitus – jos paneeleissa on paljon ylituotantoa esimerkiksi kesäisin, säästön suhteellinen määrä voi heikentyä. Parhaan säästön saa silloin kun kaikki tuotettu sähkö käytetään itse. Ylimääräisen tuotannon voi myydä Vihreä Älyenergian kautta muille sähkön käyttäjille.
  • Sää – vuotuiset sääolosuhteet, lumen ja valon määrä, pilvisyys ja ja lämpötila – kaikki vaikuttavat tuotetun sähkön määrään.

Onko sinulla aurinkopaneelit? Tee pientuotantosopimus

Aurinkopaneeleille
Osto

Tuntikohtainen pörssihinta

Ei kuukausimaksua.

Hinnat ovat arvonlisäverottomia (ALV 0%)

Toistaiseksi voimassa oleva
Tämä sopimus on tarkoitettu kohteessasi olevan pientuotantolaitteiston tuottaman sähköenergian ostoon. Sähkönostosopimus edellyttää voimassa olevaa sähkönmyyntisopimusta Vihreä Älyenergia Oy:n kanssa kyseessä olevan kohteen kulutuskäyttöpaikkaan. Teethän myyntisopimuksen ensin.
Edellyttää voimassa olevaa kiinteää tai pörssisähkösopimusta VÄE:ltä

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä?

Aurinkopaneelien sähköntuotanto riippuu monesta asiasta. Pitkien kesäpäivien ansiosta Suomen vuosittainen säteilymäärä on samalla tasolla maailman suurimman aurinkoenergian tuottajan, Saksan, kanssa. Teoreettinen aurinkopaneelien vuosituotto on ilmoitettu niiden mitoituksessa, mutta varsinainen laskennallinen tuotto on vuodesta riippuen jonkin verran pienempi. Kuitenkin suuren säteilymäärän ansiosta vaikkapa 6000 kWh teoreettisen tuotannon järjestelmä tuottaa laskennallisesti noin 5000-5400 kWh vuodessa. Mitoituksessa on tyypillistä käyttää mallia, jossa järjestelmä tuottaa noin 30% vuosittaisesta kokonaiskulutuksesta.

Toimivatko aurinkopaneelit talvella?

Aurinkopaneelit tuottavat Suomessa suhteellisen hyvin joka puolella maata. Talvet ovat Suomessa pimeitä, joten käytännössä pimeimpinä talvikuukausina aurinkopaneelit eivät tuota mitään. Hieman laajennettuna voidaan arvioida, että aurinkopaneelien tuotannosta suurin osa syntyy maalis-lokakuun aikana ja vain vähän marras-helmikuun aikana. Mikäli aurinkopaneelit sijaitsevat niin, että ne saavat heijastussäteilyä lumihangesta, voi niiden sähköntuotanto kasvaa. Aurinkopaneeleja ei kannata talvisin putsata lumesta, sillä vaikka paneelien päälle kertynyt lumi ja jää heikentävät niiden tuottoa, paneelien hankaus tai kolhut voivat vaurioittaa paneeleja. Pakkanen jopa parantaa paneelien tuottoa, sillä liiallinen lämpiäminen heikentää paneelien tuottoa kesäisinkin. Käytännössä paneelien tuotanto kannattaa laskea vuositasolla.

Miten aurinkopaneeleja voi ohjata?

Kehitimme Älyenergia-sovelluksen helpottamaan aurinkopaneelien käyttäjien arkea. Älyenergian avulla pystyt seuraamaan, kuinka paljon energiaa aurinkopaneelien tuotannosta käytät, kuinka paljon myyt takaisin verkkoon ja mihin hintaan. Näet siis samasta sovelluksesta sekä kulutuksesi että tuotantosi!

Me myös ostamme aurinkopaneeliesi tuottaman ylijäämäsähkön emmekä ota siitä erillistä välityspalkkiota tai toimitusmaksua! Tee kanssamme sähkön myynti- ja ostosopimus, lataa Älyenergia-sovellus, ja pysyt aina kärryillä sähkön käytöstä ja tuotannosta.

Kaikki sopimustyyppimme ovat 100% fossiilivapaata sähköä!
Pörssisähkö (Spot)

Suosituin! Spot-hinnoitelluilla pörssisähkösopimuksilla voi säästää parhaiten.

Kiinteähintainen sähkö

Vakaa! Sido sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa.

Pientuotanto

Voit myydä aurinkopaneeleilla tuottamasi ylimääräisen sähkön meille.

Uusiutuva tuuli

Kiinnostaako tuulisähkö? Tuulisähkösopimuksemme ovat paitsi 100% fossiilivapaita, myös 100% uusiutuvia.

Hintalukko

Tutustu Hintalukkoon, jolla voit lukita sähkösi hinnan kuukaudeksi tai kvartaaliksi.

Pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen sähkö ja pientuotanto ovat pääasialliset sopimustyyppimme, mutta niiden sisältö voi vaihdella esimerkiksi tuotantotavasta riippuen.

Pörssisähkön hinta (Nordpool)

Katso hinnat ja raportit

Älyenergia-sovellus

Optimoi sähkön käyttösi

Ajankohtaista

Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi
YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli
Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia tarjoaa parasta vastinetta rahalle – EPSI-asiakastyytyväisyystutkimuksessa huipputulokset
Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli