Kannattaako sähkösopimus, jossa on jousto- tai kulutusvaikutus?

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
19.8.2024
Sähkö & arki, Sähkömarkkinat, Vertailut

Markkinoille on viimeisen vuoden aikana tullut erilaisia määräaikaisia sopimusmalleja, joissa kuluttajille markkinoidaan mahdollisuutta säästää minimoimalla omaa kulutusvaikutusta. Tällainen sähkösopimusmalli on kuitenkin tehty suojaamaan sähkön myyjää sen sijaan, että siitä olisi todellista hyötyä asiakkaalle.

Me Vihreä Älyenergialla (VÄE) aloitimme toimintamme, koska halusimme mahdollistaa asiakkaillemme pörssihinnoitellun tuntisähkön ostamisen, ja ennen kaikkea säästämisen ohjaamalla omaa sähkön kulutusta pörssin edullisimmille tunneille. Tämä oli, ja on mielestämme edelleen reiluin sähkösopimusmalli sekä sähkön käyttäjälle että sähkön myyjälle. Jotta asiakkaamme saisivat ohjattua sähkönkäyttöään mahdollisimman helposti, rakensimme Älyenergia-sovelluksen, josta on paitsi helppoa seurata sähkön hintavaihteluja, myös asettaa hintavahteja ja nähdä, mikä omassa taloudessa sähköä eniten kuluttaa.

Mikä määräaikaisessa sähkösopimuksessa maksaa?

Jotta sähkön myyntiä olisi ylipäätään mahdollista tai järkevää tehdä, on sähköä myyvän yrityksen tuotettava voittoa – ihan kuin minkä tahansa yrityksen. Siksi voikin lähtökohtaisesti sanoa, että sähkön myyjän on aina tehtävä sopimusmallista sellainen, että se mahdollistaa tuoton ja sitä kautta liiketoiminnan jatkumisen. Pörssisähkössä laskentakaava on kaikkein helpoin, sillä asiakas maksaa käyttämästään sähköstä juuri sen, mitä sähkön myyjäkin. Jotta sähkön myyjä saisi katettua myynnin ja kulutuksen hallinnoinnista aiheutuvat kulut, se veloittaa sähkön käyttäjältä palveluistaan kuukausimaksua ja marginaalia, jotka lisätään kustannuksena pörssisähkön hintaan. Olipa sähkön pörssihinta sitten korkeampi tai edullisempi, on sähkön myyjän osuus aina sama.

Määräaikainen sopimus on yrityksen kannalta haastavampi, koska sopimusajan hinta pitää ennustaa. Tässä seurataan ns. futuurihintoja, eli ennustettuja sähkön tulevia hintoja määritetyllä aikajaksolla. Ennustamisen lisäksi sopimusajalle ostetun sähkön hinta pitää suojata, mikä lisää sähkön myyjän kustannuksia. Määräaikaisessa sopimusmallissa sähkön myyjä ottaa riskin tai ostaa markkinoilta hintasuojaa, joka toimii kuin vakuutus. Myös vakuutuksen myyjä haluaa tuottoa myymälleen suojalle – aivan kuten vakuutusyhtiökin. Lisäksi on lukuisia muita tapoja, jolla sähkön myyjä voi pyrkiä suojaamaan liiketoimintaansa korkeilta sähkön hinnoilta esimerkiksi talviaikana. Näin ollen määräaikaiseen sopimukseen syntyy lisäkuluja, jotka sähkön myyjän on omien hallinnointikulujensa lisäksi sisällytettävä kuluttajalle myymäänsä sähkön hintaan.

Miten jousto- tai kulutusvaikutuksellinen sopimus toimii?

Jousto- tai kulutusvaikutuksellinen sopimus on uusi tapa, jolla sähkön myyjä voi suojata liiketoimintaansa. Yle käsitteli jousto- ja kulutusvaikutuksellisia sopimuksia artikkelissaan 12.8.2024. Sopimusmallia myydään kuluttajille mahdollisuudella alentaa sähköstä maksamaansa hintaa. Pienemmälle huomiolle markkinoinnissa jää, että sähköstä saattaa joutua – ja todennäköisesti joutuukin – maksamaan enemmän. Ylen toimittaja laski, että kulutusvaikutus on keskimäärin yhden sentin hintaa alentavaan suuntaan ja neljä senttiä nostavaan suuntaan.

Lisääntyneestä tuulivoimasta ja vähentyneestä reservistä johtuen sähkön hinta heilahtelee – paitsi ylös, myös alas. Jos sähkön hinnassa tapahtuu piikki ylös, tarkoittaa se automaattisesti sitä, että sähkön käyttäjän kulutusvaikutus kasvaa, ellei käyttäjä pysty selvästi laskemaan kulutustaan. Kuluttajan pitää kuitenkin huomioida myös se, että jos sähkön hinnassa on negatiivinen piikki, kulutusvaikutus kasvaa, jos kuluttaja ei käytä sähköä enemmän juuri tällöin. Malli toimii myös siis käänteisesti. Sähkön myyjälle jousto tarkoittaa määräaikaista sopimusmallia pienempiä riskejä kuin kuluttajalle, koska sähkön myyjän volyymi on huomattavasti suurempi kuin yksittäisen kuluttajan. Jousto- tai kulutusvaikutuksellinen sopimus suojaa siis sähkön myyjää enemmän kuin kuluttajaa. Koska sopimusmalli suojaa myyjää ja joustoa on myös ylöspäin, on sopimus mahdollista myös myydä hieman edullisemmalla pohjahinnalla kuin kiinteähintainen määräaikainen sopimus. Kuluttajalle sopimusmalli näyttää edullisemmalta, muttei sitä välttämättä olekaan.

Miksi Vihreä Älyenergia ei tee kulutusvaikutuksen huomioon ottavia määräaikaisia sähkösopimuksia?

Meillä VÄE:llä suunnitellaan toimintaa aina asiakkaan lähtökohdista. Luonnollisesti meidänkin pitää tehdä voittoa, jotta liiketoiminnan kulut on mahdollista kattaa ja toiminta voi jatkua. Haluamme olla toiminnassamme niin läpinäkyviä kuin mahdollista. Joustosopimukset ja kulutusvaikutukselliset sopimukset eivät ole läpinäkyviä, sillä kuluttajan on käytännössä liki mahdotonta tietää, mistä sähkön todellinen hinta lopulta muodostuu. Määräaikaisissa sopimuksissa hintaheilahtelua ei samalla tavalla ole, ja vaikka siinäkin hintaa suojataan erilaisilla tekijöillä, se on kuitenkin asiakkaan kannalta reilumpi sopimusmalli.

Uudet joustosopimusmallit ovat omiaan tekemään sähkön ostamisesta entistäkin sekavampaa ja ne mahdollistavat kuluttajan johtamisen harhaan markkinoimalla sopimusta alempi hinta edellä. Mielestämme on selkeämpää, kun sopimusmalleja on kaksi, kuten ennenkin.

Onko olemassa kuluttajan kannalta parempia vaihtoehtoja?

Määräaikaisen sähkösopimuksen pääajatus on tasaisempi ja ennustettavampi sähkön kuukausikustannus. Joustosopimuksessa näin ei ole, koska hinta joustaa myös kalliimpaan suuntaan, ja kaiken lisäksi enemmän kuin edullisempaan suuntaan. Kuten jo aiemmin mainitsimme, pörssisähkö on reiluin sopimusmalli. Kuitenkin jotkut asiakkaistamme haluavat tehdä määräaikaisen sopimuksen varmistaakseen tietyn hintatason, ja haluamme tarjota siihen mahdollisuuden.

Jousto- tai kulutusvaikutuksellisen sopimuksen sijaan selvitämme mahdollisuutta tuoda vuoden loppuun mennessä Hintalukko-ominaisuus asiakkaidemme saataville. Hintalukko antaa pörssisähkösopimuksen tehneille asiakkaillemme mahdollisuuden lukita sähkön hinta lyhyemmäksi ajaksi, kuten 1-3 kuukaudeksi. Käytännössä asiakas tekee tällöin kanssamme määräaikaisen sopimuksen vaikkapa 2 kuukaudeksi ennalta määritettyyn hintaan. Kun kiinteän hinnan aikajakso päättyy, jatkuu sopimus aiemman pörssisähkösopimuksen mukaisesti toistaiseksi.

Hintalukko on VÄE:n vastaus piikkihinnoilta suojautumiseen. Se on mielestämme myös parempi vaihtoehto, koska hintalukitus tehdään lähempänä ajankohtaa kuin tavallinen määräaikainen sopimus, minkä vuoksi kiinteä hinta on helpompi määritellä. Asiakkaalle ominaisuus tuo mielenrauhaa niille kuukausille, joina pörssisähkön hintaheilahtelu on suurimmillaan. Hintalukon saa lisäominaisuutena pörssisähkösopimukseen pienellä lisäkustannuksella, jolla katetaan ominaisuudesta aiheutuvat hallinnointikulut.

Vihreän Älyenergian sähkösopimuksiin voit tutustua tästä.

Älyenergia-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi tästä.

Kaikki sopimustyyppimme ovat 100% fossiilivapaata sähköä!
Pörssisähkö (Spot)

Suosituin! Spot-hinnoitelluilla pörssisähkösopimuksilla voi säästää parhaiten.

Kiinteähintainen sähkö

Vakaa! Sido sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa.

Pientuotanto

Voit myydä aurinkopaneeleilla tuottamasi ylimääräisen sähkön meille.

Uusiutuva tuuli

Kiinnostaako tuulisähkö? Tuulisähkösopimuksemme ovat paitsi 100% fossiilivapaita, myös 100% uusiutuvia.

Hintalukko

Tutustu Hintalukkoon, jolla voit lukita sähkösi hinnan kuukaudeksi tai kvartaaliksi.

Pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen sähkö ja pientuotanto ovat pääasialliset sopimustyyppimme, mutta niiden sisältö voi vaihdella esimerkiksi tuotantotavasta riippuen.

Pörssisähkön hinta (Nordpool)

Katso hinnat ja raportit

Älyenergia-sovellus

Optimoi sähkön käyttösi

Ajankohtaista

Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi
YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli
Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia tarjoaa parasta vastinetta rahalle – EPSI-asiakastyytyväisyystutkimuksessa huipputulokset
Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli