Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi

Jaa artikkeli

VÄE Kolumni
11.10.2024

7.-13.10.2024 vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Vihreä Älyenergia (VÄE) on mukana talkoissa, sillä sähkön järkevä käyttö ja käytön optimointi ovat osa ajatusta, jolla VÄEn asiakkaat voivat säästää paitsi ympäristöä myös sähkön käytöstä aiheutuvia kustannuksia.

Energiansäästöviikko on Motivan järjestämä valtakunnallinen teemaviikko, jonka aikana halutaan kiinnittää huomiota kotitalouksien sähkönkulutukseen. Tällä kertaa tarkempana aiheena on ”Energiankäytön uusi aika”, millä viitataan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämistä sellaisiin ajankohtiin, joina se on taloudellisesti ja ekologisesti järkevintä.

Sinä ratkaiset, millainen sähkönkäyttäjä olet

Sähkönkäyttäjiä on moneen lähtöön. Jotkut asuvat kaukolämmitteisessä kerrostaloasunnossa, toiset usealla tavalla sähköä käyttävissä ja tuottavissa rivitaloyhtiöissä ja kolmannet omakotitalossa, joka voi lämmitä suoralla tai varaavalla sähkölämmityksellä, vesi-ilmalämpöpumpulla, ilmalämpöpumpulla, maalämmöllä, takalla tai näiden erilaisilla symbiooseilla. Mukaan saattaa osua vielä kaukolämmöllä lämpiäviä omakotitalojakin. Eikä voi unohtaa jatkuvasti lisääntyvää sähköautojen määrää, eikä monesta taloudesta löytyviä aurinkopaneeleja.

Oleellista on olla tietoinen, mihin, milloin ja miksi sähköä omassa taloudessa kuluu, ja miten omalla toiminnalla voi vaikuttaa. Energiansäästöviikon nettisivuilla on erinomaista videomateriaalia siitä, mihin sinun kannattaa sähkönkäyttäjänä kiinnittää huomiota.

Millaista on älykäs energiankäyttö?

Energiansäästöviikon tietoiskussa Motivan asiantuntija Minna Tolvanen tuo esille energiaälyn, mikä onkin hyvin linjassa Vihreä Älyenergian ja sen Älyenergia-sovelluksen ajatusmaailman kanssa. Hänen mukaansa kodin energiaäly koostuu tällaisista tekijöistä:

  • Energiatehokas koti ja käyttötavat, koti ja laitteet
  • Ymmärrys omasta sähkösopimuksesta ja sen soveltuvuudesta omaan kotiin
  • Sähkön hintavaihteluiden huomiointi ja oman sähkönkäytön joustavuus
  • Uusien ratkaisujen ja remonttien vaikutus kokonaisuuteen
  • Seuranta: kulutustiedot (vesi-sähkö-lämpö), laskut/kustannukset, sopimukset

Pohdittaviksi aiheiksi Tolvasen mukaan kannattaa ottaa, onko itsellä mahdollisuus ottaa pörssisähkösopimus ja joustaa sähkönkäytössä, ja mikä on helpointa tai vaikeinta kodin energiakokonaisuuden hallinnassa.

Kustannukset ja käyttö koostuvat monista puroista

Kodin sähkönkäytön seuranta, kokonaisuuden ymmärtäminen ja uusien sähkökäyttöisten laitteiden, kuten sähköauton, tuominen osaksi kokonaisuutta saattaa aiheuttaa stressiä ja olla vaikeaa ymmärtää. Monet uudet laitteet ja koneet pitävät sisällään lukuisia erilaisia älypuhelin- ja selainpohjaisia sovelluksia, joilla yksittäisiä sähkönkulutuksen lähteitä ja sähköntuotantoa voi seurata.

Useille kodeille onkin ajatuksellisesti ja henkisesti helpompaa valita kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus, ja varata sivuun kuukausikohtainen summa, joka sähköön menee. Taustalla on usein tuskastuminen useisiin sovelluksiin ja säätöihin, joita joutuu erikseen tekemään aina kun pörssisähkön hinnat muuttuvat. Ja nehän muuttuvat jatkuvasti varsinkin Suomen nykyisessä energiaympäristössä.

Saisiko kokonaisuutta seurattua kätevästi jostain?

Tässä kohtaa päästään käsiksi Vihreä Älyenergian parhaaseen tarjoukseen – Älyenergia-sovellukseen. Se on nimittäin ilmainen kenelle tahansa, oli sähkösopimus sitten otettu miltä tahansa toimijalta. Älyenergia-sovelluksella voi helposti seurata pörssisähkön hintoja. Tai itseasiassa hienointa on, ettei niitä ei tarvitse itse seurata. Voit määrittää sovellukseen itsellesi räätälöidyt sähkön hintavahdit, ja sovellus ilmoittaa sinulle, kun sähkö on edullista, keskihintaista, hintavaa tai todella kallista.

Parasta Älyenergia-sovelluksessa on kuitenkin se, että se kokoaa yhteen lukuisat eri tiedot: hintatiedot, kulutustiedot, tuotantotiedot ja paljon muuta. Lisäksi voit ohjata sovelluksella älytermostaatteja, ilmalämpöpumppuja ja sähköauton latausta. Näet, minkä verran aurinkopaneelit tuottavat sähköä ja miltä kokonaisuus näyttää. Me Vihreä Älyenergialla kehitämme sovellusta jatkuvasti ja tuomme siihen lisää ominaisuuksia helpottamaan arkeasi paitsi sähkönkäyttäjänä myös sähkönkuluttajana.

No onko Vihreä Älyenergian sähkösopimuksesta sitten mitään hyötyä? On ehdottomasti. Tekemällä meidän kanssamme sähkösopimuksen, näet sovelluksesta myös tarkempia tietoja, laskutustietojasi ja esimerkiksi sen, kuinka paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä sähkönkäyttösi tuottaa. Lisäksi sovellukseen on tulossa lisää toimintoja, jotka helpottavat oman sähkösopimuksen hallintaa ja seurantaa.

Älyenergia-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi täältä.

Tästä voit tutustua kaikkiin Vihreä Älyenergian sähkösopimuksiin.

Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi
YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli
Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli