Föhn-tuuli hemmottelee pörssisähkön käyttäjiä talviaikaan

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
13.1.2025

Föhn-tuuli on kuin luonnon oma ilmalämpöpumppu. Se ottaa sisäänsä kylmää ilmaa ja muuttaa sen lämpimäksi ilmaksi. Toki toimintaperiaate ei ole ihan samanlainen, sillä föhn-tuuli ei tarvitse kylmäaineita tai muutakaan toimiakseen. Föhn-tuuli on tunnetumpi ilmiö Alpeilla ja Kalliovuorilla, mutta myös Suomessa päästään talviaikaan nauttimaan föhn-tuulesta, mikäli ilmavirrat ja sää ovat sille suotuisia.

Miten föhn-tuuli syntyy?

Kuvittele tämä: voimakas länsituuli puhaltaa Atlantilta kohti Suomea. Matkallaan se kohtaa Norjassa Skandien vuoriston, eli niin sanotun kölivuoriston, joka pakottaa ilman nousemaan ylöspäin. Tässä kohtaa alkaa tapahtua:

  1. Ilma jäähtyy noustessaan ja kosteus tiivistyy pilviksi.
  2. Pilvet satavat vetensä vuorten länsipuolelle.
  3. Kuivunut ilmamassa laskeutuu vuorten itäpuolella, lämpenee nopeasti ja jatkaa matkaansa kohti Suomea.

Bonuksena meillä suomalaisilla on lämmin Atlantin vesi, joka entisestään tehostaa tätä lämmittävää vaikutusta talvisin. Siispä, kun seuraavan kerran tunnet yllättävän lämpimän tuulahduksen keskellä talvea, voit kiittää tästä Skandien vuoristoa ja föhn-ilmiötä! Mutta milloin tätä tapahtuu? No, yleensä silloin kun säätilanne on juuri oikea: Keski-Euroopassa muhii korkeapaine ja Jäämerellä pyörii matalapaine. Tämä yhdistelmä luo sen voimakkaan länsituulen, joka tarvitaan föhnin syntymiseen.

Miksi föhn-tuuli on hyvä asia suomalaiselle pörssisähkön käyttäjälle?

Föhnin vaikutus on suurimmillaan Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla. Tästä päästäänkin ensimmäiseen pörssisähkön käyttäjälle positiiviseen aiheeseen. Suurin osa Suomen tuulivoimaloista sijaitsee juuri täällä, sillä vaikka tuulivoimalat ovat sijoittuneet suhteellisen tasaisesti rannikkoalueelle pitkin maata, Pohjanlahden rannikolla niitä on isompi keskittymä. Pohjois-Pohjanmaalle on suunnitteilla myös ylivoimaisesti eniten uusia tuulivoimaloita.

Suomen pörssisähkön hinta reagoi vahvasti tuuleen – sen runsauteen tai niukkuuteen, hyvässä ja pahassa. Föhn-tuuli saa aikaan tuulta nimenomaan Suomen länsipuolella, jolloin tuulivoimalat saavat siitä paljon irti ja pörssisähkön hinta painuu nollaan tai jopa negatiiviseksi. Föhn-tuuli on siis kuin luotu tuulivoimaloiden hyödynnettäväksi. Kasvanut tuulen määrä ei kuitenkaan ole ainoa föhn-tuulen etu, vaan tästä pääsemme toiseen positiiviseen seikkaan.

Föhn-tuuli lämpiää kuivan ilmamassan liikkuessa alaspäin vuorten rinnettä, mikä tarkoittaa sitä, että se nostaa Suomessakin lämpötilaa talviaikaan jopa huomattavasti. Ilman lämpötila vaikuttaa todella paljon sähkön kulutukseen, sillä talviaikaan lämmitys on pahimmillaan suurin sähkösyöppö. Kun ulkona lämpötila nousee föhn-tuulen ansiosta, tarvitaan lämmitykseen vähemmän sähköä. Koska Suomessa moni pörssisähkön käyttäjä asuu kodissa, joka lämpenee sähkölämmityksellä, ilmalämpöpumpulla, vesi-ilmalämpöpumpulla tai muulla sähköä tarvitsevalla lämmitysmuodolla, aiheuttaa föhn ilmiönä kaksinkertaisen onnenpotkun; lämmitykseen menee vähemmän sähköä ja sähkö on edullista, eli samalla säästyy rahaa molemmissa.

Föhn voi keikauttaa pörssisähkön hinnan juuri silloin kun sitä tarvitaan

Suomessa föhn vaikuttaa lämpötiloihin lähinnä vain talviaikaan – yleisesti marraskuusta maaliskuuhun osuvaa aikaa pidetään Suomessa ”föhn-kautena”. Tämä onkin monelle pörssisähkön käyttäjälle juuri se haastavin aika, jolloin muodostuu suurin osa vuosittaisesta sähkön kulutuksesta ja laskusta. Jos föhn-tuuli osuu tammi-helmikuulle, kuten juuri nyt tammikuun kolmannella viikolla käy, on sillä merkittävä vaikutus pörssisähkön hintaan ja pörssisähkön käyttäjien sähkölaskun suuruuteen.

Tuulisuuden huono puoli on siinä, että se saattaa vaihdella. Siksi varsinkin vahvimman föhn-ilmiön jälkipuolella voi esiintyä enemmänkin tuulisuuden vaihtelua, mikä aiheuttaa myös pörssisähkön hintaan heilahteluja ja hinta ”pomppii”. Silloin onkin oleellista, että pörssisähkön käyttäjä osaa kohdistaa sähkönkäyttönsä oikeille vuorokauden tunneille. Kannattaa ladata älypuhelimeen Vihreä Älyenergian kehittämä, kaikille käyttäjile ilmainen, Älyenergia-sovellus. Se on saatavilla AppStoresta tai Play-kaupasta ilmaiseksi, eikä sen käyttäminen edellytä sähkösopimusta Vihreä Älyenergian kanssa – voit siis hyödyntää sitä, olit minkä sähköyhtiön asiakas tahansa.

Kaikki sopimustyyppimme ovat 100% fossiilivapaata sähköä!
Pörssisähkö (Spot)

Suosituin! Spot-hinnoitelluilla pörssisähkösopimuksilla voi säästää parhaiten.

Kiinteähintainen sähkö

Vakaa! Sido sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa.

Pientuotanto

Voit myydä aurinkopaneeleilla tuottamasi ylimääräisen sähkön meille.

Uusiutuva tuuli

Kiinnostaako tuulisähkö? Tuulisähkösopimuksemme ovat paitsi 100% fossiilivapaita, myös 100% uusiutuvia.

Hintalukko

Tutustu Hintalukkoon, jolla voit lukita sähkösi hinnan kuukaudeksi tai kvartaaliksi.

Pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen sähkö ja pientuotanto ovat pääasialliset sopimustyyppimme, mutta niiden sisältö voi vaihdella esimerkiksi tuotantotavasta riippuen.

Pörssisähkön hinta (Nordpool)

Katso hinnat ja raportit

Älyenergia-sovellus

Optimoi sähkön käyttösi

Ajankohtaista

Föhn-tuuli hemmottelee pörssisähkön käyttäjiä talviaikaan
Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi
YLE tutki – pörssisähkö on halvin sopimusmalli

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia tarjoaa parasta vastinetta rahalle – EPSI-asiakastyytyväisyystutkimuksessa huipputulokset
Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli