Sähkön ABC

Jaa artikkeli

Oppaat
Sähkö & arki
Vaikka sähkö on tärkeä osa arkeamme, monelle meistä sen toimintaperiaatteet ja tekninen puoli voivat olla haastavia ymmärtää. Tässä kaksiosaisessa blogisarjassamme pyrimme selventämään sähkön peruskäsittteitä ja auttamaan sinua ymmärtämään paremmin, miten sähkö toimii ja mistä sähkön hinta koostuu.

Sähkön kulutus

Sähkön kulutusta mitataan kilowattitunneissa. On hyödyllistä tietää ainakin oman kotisi vuosikulutusarvio.

Kilowattitunti

Kilowattitunti (kWh) on energian mittayksikkö. Sähkölaite, joka vaatii yhden kilowatin tehon, kuluttaa tunnin aikana yhden kilowattitunnin verran energiaa. Esimerkiksi 40 watin hehkulamppu kuluttaa 0,04 kWh tunnissa.

Vuosikulutus

Sähkön vuosikulutus on kotisi vuodessa käyttämä sähkön määrä. Kerrostaloasunnoissa sähkönkulutus on yleensä melko vähäistä. Tyypillisen yksiön vuotuinen sähkönkulutus on noin 1000-2500 kWh. Kahden hengen kaksion kokoinen asunto kuluttaa tyypillisesti 2000-3000 kWh vuodessa, kun taas kolmiossa kotitalouden vuotuinen sähkönkulutus on tyypillisesti noin 2500-3500 kWh. Rivitalojen sähkönkulutus vaihtelee suuresti lämmitysjärjestelmästä riippuen. Jos asunto lämmitetään kaukolämmöllä, sähkönkulutus ei poikkea merkittävästi kerrostaloasunnon kulutuksesta. Jos asunto lämmitetään sähköllä, vaikuttaa se kulutukseen merkittävästi. Kahden hengen kaukolämmöllä lämpiävässä rivitalossa kuluu sähköä keskimäärin 2500-3500 kWh vuodessa, kun taas sähköllä lämpiävän rivitalon vuosikulutus saattaa olla 10 000 kWh – 12 000 kWh, riippuen rakennuksen iästä ja rakenteista, sekä siitä, lämmitetäänkö kotia esimerkiksi osittain takalla. Omakotitalojen sähkönkulutus vaihtelee huomattavasti sen lämmitys tavan mukaan. Elintavat toki vaikuttavat kulutukseen, mutta sähkölämmitteisissä kodeissa sähkönkulutus voi moninkertaistua erityisesti talviaikaan. Kaukolämmitteisessä omakotitalossa asuvan nelihenkisen perheen sähkönkulutus on tyypillisesti noin 5 000 kWh vuodessa. Vastaavasti sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus voi olla jopa 20 000 kWh vuodessa. Sähkön vuosikulutus vaikuttaa paljon siihen, millainen sähkösopimus kannattaa valita. Pienellä kulutuksella kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sopimuksen perusmaksuun, kun taas isommalla kulutuksella on syytä tarkkailla energian hintaa tarkemmin.

Mistä maksan sähkölaskussa?

Maksamasi sähkön hinta koostuu kokonaisuudessaan kolmesta eri osa-alueesta: sähkönmyynnistä eli sähköenergiasta, sähkönsiirrosta sekä veroista. Tavallisesti saat kaksi laskua, toisen sähkönmyynnistä valitsemaltasi sähkönmyyntiyhtiöltä ja toisen sähkönsiirrosta paikalliselta verkkoyhtiöltä.

Sähkönmyynti

Suomessa saat sähkönkäyttäjänä vapaasti valita sähkönmyyjäsi. Myyjäyhtiö ei siis ole sidottu esimerkiksi paikkakuntaasi, vaan myyjät myyvät sähköä kaikkialle Suomeen.  Sähkönmyyntiyhtiö toisin sanoen on yritys, jolta ostat käyttämäsi sähköenergian, eli esimerkiksi Vihreä Älyenergia. Sähkönmyynti on ainoa osa-alue, jonka voit maksamastasi sähköstä kilpailuttaa.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirtoyhtiö vastaa paikallisesta sähköverkosta ja sen tehtävänä on rakentaa ja ylläpitää sitä. Käyttämäsi sähkö siirretään kotiisi paikallisen sähköverkon kautta, josta sinua laskutetaan erikseen kuluttamasi sähkön mukaisesti. Tästä syystä saat sähköstä kaksi erillistä laskua, toisen siirtoyhtiöltä ja toisen sähkönmyyntiyhtiöltä, kuten Vihreä Älyenergialta.

Sähkövero

Sähkövero on suoraan valtiolle maksettava vero, jonka kerää aina paikallinen siirtoverkkoyhtiösi. Sähkövero veloitetaan kulutuksen perusteella ja sen määrä on ilmoitettu siirtolaskullasi omana rivinään. Sähköveroluokkia on kaksi, mutta kaikki henkilöasiakkaat ja suurin osa yritysasiakkaista kuuluvat veroluokkaan 1. Siirtoyhtiö tilittää sähköveron edelleen valtiolle. Veron suuruudesta päättää eduskunta.

Arvonlisävero

Arvonlisäveroa peritään niin sähkömyynnistä, sähkön siirrosta kuin sähköverostakin.
Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Kannattaako sähkösopimus, jossa on jousto- tai kulutusvaikutus?
Mikä on vihreää energiaa ja miksi?
Sähkön arvonlisävero nousee 25,5%:een 1.9.2024 – miten se vaikuttaa?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli