Vesivoima on ollut pitkään merkittävä osa Suomen energiantuotantoa, mutta sillä on myös huomattavia vaikutuksia vesiluontoon ja erityisesti vaelluskalojen, kuten lohen ja taimenen, elinkiertoon. Viime vuosina patojen purku ja vesivoiman tuotannon rajoittaminen ovat nousseet yhä tärkeämmiksi keinoiksi luonnon monimuotoisuuden ja kalastusmahdollisuuksien parantamisessa. Vihreä Älyenergia ei myy vesivoimalla tuotettua sähköä.
Padot ja vesivoimalaitokset muodostavat vaellusesteitä, jotka estävät kalojen pääsyn kutualueilleen ylävirtaan. Jos kalankulku ei ole järjestetty esimerkiksi kalateiden avulla, pato on täydellinen este vaellukselle. Myös alavirtaan vaellus on riskialtista: kalat voivat vahingoittua tai menehtyä turbiineissa ja vesikanavissa, joissa ne altistuvat voimakkaille painevaihteluille, virtauksille ja törmäyksille. Tämän seurauksena lohikantojen elinvoimaisuus ja lisääntyminen heikkenevät.
Padon purun vaikutukset: Hiitolanjoen esimerkki
Konkreettinen esimerkki padon purkamisen hyödyistä nähtiin Hiitolanjoella, jossa Kangaskosken padon poisto mahdollisti laatokanlohen ja -taimenen kutemisen ensimmäistä kertaa sataan vuoteen laajemmalla alueella. Tutkijoiden yllätykseksi poikastiheydet nousivat ennätyksellisen korkeiksi, mikä osoittaa vaellusesteiden poiston välittömän ja positiivisen vaikutuksen kalakantoihin. Koskien vapauttaminen lisää merkittävästi kutualueita ja parantaa kalojen luontaista lisääntymistä.
Suomi padonpurun edelläkävijänä
Vuonna 2024 Suomessa purettiin ja ohitettiin ennätykselliset 138 vaellusestettä – enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa (lähde: WWF Suomi). Tämä on osa laajempaa muutosta, jossa vesistöjä ennallistetaan ja vaelluskalojen elinolosuhteita parannetaan.
Ikävä kyllä erityisesti suurten jokien, kuten Kemijoen ja Iijoen, voimalaitoksia omistavat yhtiöt ovat suhtautuneet kriittisesti uusiin kalatalousvelvoitteisiin ja kalateiden rakentamiseen. Esimerkiksi Kemijoki Oy on vastustanut kalatievelvoitteita oikeusteitse ja toivonut, että kalateiden rakentaminen perustuisi vapaaehtoisuuteen eikä pakkoon. Yhtiöt ovat vedonneet siihen, että kalateiden rakentaminen ja veden ohjaaminen kalateihin vähentävät vesivoimaloiden sähköntuotantoa ja taloudellista kannattavuutta.
Vesivoiman tuotannon kehitys ja sähköyhtiöiden rooli
Monissa pienissä vesivoimaloissa kalateitä ei ole rakennettu, vaikka niihin olisi kalatalousvelvoite. Suomessa on noin 50 alle 5 megawatin voimalaa, joissa ei ole lainkaan kalatalousvelvoitteita, ja useita, joissa velvoite on olemassa, mutta kalatiet puuttuvat silti. Vesivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on tosin laskussa, eikä merkittävää kasvua ole odotettavissa. Vesivoima tuottaa nykyisin noin 18 % sähköstä ja sen rooli painottuu jatkossa säätövoimana, kun taas uusiutuvat, kuten tuulivoima, kasvattavat osuuttaan.
Me Vihreä Älyenergialla emme myy lainkaan vesivoimalla tuotettua sähköä. Tämä valinta on houkutellut asiakkaiksi muun muassa harrastekalastajia, jotka arvostavat vaelluskalojen suojelua ja kalastusmahdollisuuksien paranemista. Kun sähköyhtiöt luopuvat vesivoiman käytöstä, se vähentää painetta uusien vesivoimaloiden rakentamiseen ja tukee patojen purkua sekä vesistöjen ennallistamista.
Vaikutukset kalastukseen ja luonnon monimuotoisuuteen
Padonpurkujen ja vesivoiman rakentamisen vähenemisen myötä kalastusmahdollisuudet paranevat, kun vaelluskalakannat elpyvät ja lisääntymisalueet laajenevat. Tämä tukee myös luonnon monimuotoisuutta, sillä vaelluskalat ovat keskeinen osa vesiekosysteemiä ja niiden palautuminen hyödyttää koko ravintoketjua.
Vaikuta itse - valitse Vihreä Älyenergia!
Sinun ei tarvitse olla perhokalastaja nauttiaksesi luonnontilassa olevista koskista ja virroista, tai kannattaaksesi niiden ennallistamista. Nämä virrat ovat hienoja ulkoilu- ja patikointikohteita ja tarjoavat kaikille ihmisille ja eläimille katsottavaa ja koettavaa. Myös vaikuttaminen on helppoa – voit parantaa luonnon monimuotoisuutta ja tukea vapaita virtoja helposti päivittämällä sähkösopimuksesi Vihreä Älyenergian sähkösopimukseen.
Tutkimustemme mukaan Vihreä Älyenergia on ainoa suomalainen sähköyhtiö, joka on linjannut jättävänsä vesivoiman pois sähkötarjonnastaan. Sen sijaan myymme fossiilivapaata sähköä, joka on tuotettu ydin- ja tuulivoimalla, ja sähkön tuotantoalkuperä on varmistettu alkuperätakuulla.