Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
12.9.2024
Sähkö & arki, Sähkömarkkinat

Talven lähestyessä pörssisähkön hinnoissa tapahtuu piikkejä, jotka saattavat korostua, mikäli Suomen ydinvoiman tuotannossa on katkoja tai tuulisuus on vähäistä. Asiantuntijoiden mukaan pörssisähkön hintapiikit ovat kuitenkin lyhyitä, ja niiden vastapainoksi samalle päivälle osuu myös useita edullisia tunteja.

Viime päivinä Vihreä Älyenergian uusissa tilauksissa ja asiakaspalvelun puheluissa on noussut esiin pörssisähkön hinta ja kiinnostus siirtyä määräaikaiseen sähkösopimukseen. Osa asiakkaista on ollut hyvinkin huolissaan hintapiikeistä ja siitä, että sähkön hinta nousee yli oman kipurajan. Yksi tällainen hintapiikki nähdään tänäänkin (12.9.2024), kun pörssisähkön hinta on klo 20 ja 21 välillä jopa 49,4 snt / kWh. Käyttämämme asiantuntijat kuitenkin neuvovat rauhallisuuteen, sillä heidän mukaansa hintapiikit ovat suurella todennäköisyydellä lyhyitä.

Ei hätää, ota rauhallisesti, toteaa asiantuntija

Vihreä Älyenergia käyttää sähkömarkkinoita jatkuvasti seuraavia asiantuntijoita, koska haluamme olla asiakkaillemme hintojen osalta kilpailukykyinen samalla kun mahdollistamme heille päästöttömän sähkön vaihtoehdon ilman ylimääräisiä veloituksia. Sähköä myyvänä toimijana olemme lähtökohtaisesti aina kiinni markkinassa ja siinä tapahtuvissa muutoksissa – hintapiikit vaikuttavat suoraan myös meidän liiketoimintaamme.

Hintapiikkien vastapainoksi sähkö on myös joinain tunteina todella edullista

Käyttämiemme asiantuntijoiden arviot ja ennusteet ovat tällä hetkellä hyvin samansuuntaisia – hintapiikkejä on luvassa, mutta ne ovat väliaikaisia, ja kuluttajat, jotka pystyvät ohjaamaan omaa sähkönkäyttöään pois piikkitunneilta, hyötyvät tälläkin hetkellä. Vastaavanlaiset hintapiikit eivät myöskään ole uusi asia, vaan ne ovat toistuneet jo muutaman vuoden ajan paitsi syksyisin ja talvisin, joskus myös keväällä ja kesällä. Hintavaihtelu on tyypillinen pörssisähkösopimuksen ominaisuus, ja vaikka hintapiikkejä olisi enemmänkin, keskihinnaltaan pörssisähkösopimus on aina edullisempi kuin määräaikainen sopimus. Tämä johtuu siitä, että sähkön myyjät joutuvat aina varautumaan määräaikaisissa sopimuksissa hintojen muutoksiin, ostamaan sähköä kiintiöinä ja varmistamaan, ettei liiketoiminnasta tule tappiollista. Henkinen tuska siirtyy samalla kuluttajalta yrityksessä liiketoiminnasta vastaaville henkilöille, millä on oma arvonsa ja hintansa.

Mitä nyt kannattaa siis tehdä?

Kuten asiantuntijamme, mekin suosittelemme asiakkaitamme suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti. Aina on toki mahdollista tehdä määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla – meiltä löytyy myös kilpailukykyisiä määräaikaisia sopimusvaihtoehtoja. Jos kuitenkin olet aiemmin pitänyt pörssisähkösopimusta itsellesi ja taloudellesi sopivana ja kustannustehokkaana vaihtoehtona, se on sitä mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös tänä syksynä ja talvena. Kun sähkömarkkinaa katsotaan pidemmällä aikajaksolla, ovat pörssisähkön keskihinnat hyvin kilpailukykyiset verrattuna kiinteisiin hintoihin.

Jos siis olet pörssisähköasiakas, pystyt optimoimaan sähkönkäyttöäsi, eivätkä hetkelliset hintapiikit aiheuta sinulle liiallista henkistä painetta, kiität todennäköisesti itseäsi rahallisesti keväällä pörssisähkösopimuksessa pysymisestä. Jos taas koet raskaaksi hetkittäiset suuremmat hintavaihtelut, suosittelemme tekemään kanssamme määräaikaisen sähkösopimuksen vaikkapa 3 tai 6 kuukaudeksi. Tällöin voit jättää hintaheilahtelut huomioimatta, mutta et myöskään hyödy edullisista ajoista.

Miltä näyttää talvi ja sähkömarkkinan lähitulevaisuus?

Vaikka saamme lähikuukausien aikana ”nauttia” hintaheilahteluista, Suomen sähkömarkkina on menossa koko ajan parempaan suuntaan. Olkiluoto 2 -voimala palaa tuotantoon TVO:n ilmoituksen mukaan syyskuun lopulla ja samoihin aikoihin Loviisa 1 -voimalan vuosihuolto päättyy. Se tarkoittaa, että tuotantokapasiteettia on jälleen käytössä 1 397 megawattia (MW) lisää. Lisäksi tällä hetkellä 600 megawattiin rajoitettu siirtokapasiteetti Ruotsista Suomeen kasvaa syys-lokakuun aikana takaisin 1 200 megawattiin. Pidemmällä aikajaksolla tarkasteltuna tilanne paranee, kun ensi vuoden 2025 lopulla avataan kokonaisuudessaan uusi Aurora Line -siirtoyhteys Suomen ja Ruotsin välillä. Se tuo 800 megawattia lisää siirtokapasiteettia Ruotsista Suomeen, mikä auttaa pienentämään sähkön hintaa ja vähentää sähkön hintapiikkejä. Jatkuvasti lisääntyvä tuulivoima, ja sen kehittyvät varastointiratkaisut tulevat entisestään pienentämään sähkön hintaa.

Varaudu hintapiikkeihin henkisesti - ja sovelluksen avulla

Hintapiikit ovat pörssisähkön käyttäjälle epämiellyttäviä, mutta niiden vastapainoksi tulevat ne tunnit, joina sähkö on todella edullista. Kun sähkön käyttöä optimoi, eli siirtää sähkön kulutusta (pesukoneet, sauna, varaava sähkölämmitys, sähköauton lataus) edullisille tunneille, voi säästää paljon. Jotta hintoja ei tarvitsisi kytätä, olemme kehittäneet Älyenergia-sovelluksen. Siihen voit asettaa hintavahteja, joiden avulla saat ilmoituksen aina kun sähkön hinta heilahtaa kalliimpaan tai edullisempaan suuntaan. Kehitämme syksyn aikana hintavahteja entisestään, jotta saisit aina parempaa tietoa juuri silloin kun sitä tarvitset. Älyenergia-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi täältä.

Valitse sähkösopimuksen tyyppi

VÄE Verraton – Pörssisähkö

Suosituin! Verraton pörssisähkö­sopimuksemme on asiakkaidemme suosikki, sillä sillä voi säästää parhaiten.

VÄE Vankka – Kiinteä, määräaikainen

Vakaa! Jos haluat sitoa sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa, tämä sopimustyyppi on sinulle se oikea.

Pientuotanto Aurinkopaneeleilla

VÄE Osto – Pientuotannon ostosopimus

Myy meille! Tämä sopimus on sinulle, jos tuotat sähköä vaikkapa aurinko­paneeleilla, ja haluat myydä ylimääräisen sähkösi.
Missä käytät sähköä?

Omakotitalo tai paritalo

Vapaa-ajan asunto

Ajankohtaista

Syksy toi mukanaan pörssisähkön hintapiikit – kannattaako pörssisähkösopimus?
Kannattaako sähkösopimus, jossa on jousto- tai kulutusvaikutus?
Mikä on vihreää energiaa ja miksi?

Uusimmat mediatiedotteet

Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli