Varttihinnoittelu tulee syksyllä – mitä se tarkoittaa sähkön käyttäjille?

Jaa artikkeli

Ajankohtaista
14.5.2025

Suomessa ja samalla koko Euroopassa siirrytään uuteen sähkön hinnoittelumalliin. Sähkön kulutusta on jo aiemmin mitattu 15 minuutin jaksoissa jos mittari on sitä tukenut, mutta lokakuun 1. päivä (2025) alkaen sähkönkulutus myös hinnoitellaan 15 minuutin jaksoissa eli vartteina. Tämä muutos koskee kaikkia sähkönkäyttäjiä ja vaikuttaa erityisesti pörssisähköä käyttäviin. Muutos ei edellytä sähkön käyttäjiltä varsinaisesti mitään toimenpiteitä, mutta tietyistä asioista siihen liittyen on hyvä olla tietoinen.

Miksi varttihinnoitteluun siirrytään?

Varttihinnoittelun taustalla on tarve ohjata sähkönkulutusta entistä tarkemmin. Uusi malli mahdollistaa paremman kulutuksenhallinnan, mikä on tärkeää vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyessä sähköverkossa. Lisäksi muutokseen velvoittaa EU-lainsäädäntö – varttihinnoitteluun siirrytäänkin siksi koko EU-alueella samaan aikaan.

Varttihinnoittelu tuo uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat optimoida sähkönkäyttöään, mutta pörssisähkösopimuksen ja kiinteähintaisen määräaikaisen sopimuksen asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään – sopimuksen hinta, marginaali, perusmaksu ja ehdot pysyvät ennallaan.

Varttihinta – mikä muuttuu sähköasiakkaalle?

Varttihinnoitteluun siirtyminen voi herättää kysymyksiä: miten muutos näkyy arjessa ja sähkölaskussa? Vaikutukset riippuvat siitä, millainen sähkösopimus sinulla on.

Pörssisähkösopimus

Jos käytät pörssisähköä ja haluat jatkossakin hyödyntää edullisia hintajaksoja, kannattaa seurata päivä- ja tuntikohtaista kokonaisuutta. Yksittäiset kalliit vartit eivät yleensä nosta merkittävästi perustason sähkönkulutuksen kokonaishintaa. Sähkön hinta voi vaihdella aiempaa nopeammin, mutta suurin vaikutus näkyy vain, jos ajoitat suuren kulutuksen kalliimmille jaksoille. Esimerkiksi saunominen tai uunin käyttö kannattaa sijoittaa niille tunneille, jolloin on mahdollisimman vähän vartin piikkejä.

Kiinteähintainen sopimus

Jos sinulla on kiinteähintainen sähkösopimus, varttihinnoitteluun siirtyminen ei vaikuta sähkölaskuusi. Maksat sähköstä edelleen sovitun hinnan mukaisesti. Ainoa muutos on, että sähkönkulutuksesi raportoidaan jatkossa 15 minuutin välein. Määräaikaisen kiinteähintaisen sähkösopimuksen päättyessä sopimus muuttuu pörssisähköhinnoitteluun, jos et ole tehnyt uutta määräaikaista sopimusta. Pörssisähköhinnoiteltu jatkosopimus on varttihinnoiteltu.

Oman / Pientuotannon myynti

Jos myyt omaa sähköntuotantoasi (esimerkiksi aurinkosähköä) verkkoon, sähkösi hinnoitellaan ja myydään jatkossa 15 minuutin jaksoissa vaihtelevalla hinnalla. Myös netotus eli oman tuotannon ja kulutuksen välinen tasaus tehdään vartin tarkkuudella.

Älyenergia-sovellus auttaa pysymään kärryillä

Vihreä Älyenergia tarjoaa asiakkailleen ja kaikille muillekin ilmaiseksi Älyenergia-sovelluksen, jonka avulla voit seurata varttihinnoittelun mukaisia hintoja ja optimoida sähkönkäyttöäsi helposti. Sovellus ilmoittaa, milloin sähkö on edullista, ja auttaa ohjaamaan esimerkiksi sähköauton latauksen tai kodin älylaitteiden käytön halvimmille ajankohdille. Muutoksesta varttihinnoitteluun on hyötyä, koska:

  • Kulutuksen ohjaaminen on entistä tarkempaa, mikä auttaa säästämään sekä rahaa että ympäristöä.

  • Piikkihintojen välttäminen helpottuu, kun hinnat voivat nousta tai laskea nopeasti, mutta lyhyemmän ajan kuin aiemmin.

  • Sähköverkon vakaus paranee, kun kulutusta voidaan ohjata tarkemmin uusiutuvan tuotannon mukaan.

Kun muutos tulee voimaan, voit Älyenergia-sovelluksessa valita, näytetäänkö kaaviossa hinnat vartti-vai tuntikohtaisesti. Tuntikohtainen keskiarvohinta on helpompi lukea, mutta kannattaa muistaa, että sähkön veloitus tapahtuu kuitenkin 15 minuutin jaksoissa.

Pysyykö sähkömittarisi mukana muutoksessa?

Suomessa on viime vuosina tehty paljon sähkömittarien päivityksiä, joissa vanhat mittarit on muutettu varttitason mittausta tukeviin uusiin mittareihin. Käytössä on kuitenkin vielä mittareita, jotka eivät tule varttimittausta. Näiden mittareiden kohdalla tunnin sisällä käytetty sähkö jaetaan neljään osaan. Jos vanha mittarisi ei tue varttisähköä, sinun kannattaa edelleen optimoida sähkön käyttöä pois niiltä tunneilta, joiden sisällä on vartin piikkihintoja. Mittareita päivitetään vaiheittain vuoden 2028 loppuun asti, mutta nykyiset mittarit toimivat normaalisti myös varttimittaukseen siirryttäessä. Sähkömittarien vaihdoista ja päivityksistä vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö.

Kaikki sopimustyyppimme ovat 100% fossiilivapaata sähköä!
Pörssisähkö (Spot)

Suosituin! Spot-hinnoitelluilla pörssisähkösopimuksilla voi säästää parhaiten.

Kiinteähintainen sähkö

Vakaa! Sido sähkösi hinnan tietylle tasolle pidemmäksi aikaa.

Pientuotanto

Voit myydä aurinkopaneeleilla tuottamasi ylimääräisen sähkön meille.

Uusiutuva tuuli

Kiinnostaako tuulisähkö? Tuulisähkösopimuksemme ovat paitsi 100% fossiilivapaita, myös 100% uusiutuvia.

Hintalukko

Tutustu Hintalukkoon, jolla voit lukita sähkösi hinnan kuukaudeksi tai kvartaaliksi.

Pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen sähkö ja pientuotanto ovat pääasialliset sopimustyyppimme, mutta niiden sisältö voi vaihdella esimerkiksi tuotantotavasta riippuen.

Pörssisähkön hinta (Nordpool)

Katso hinnat ja raportit

Älyenergia-sovellus

Optimoi sähkön käyttösi

Ajankohtaista

Varttihinnoittelu tulee syksyllä – mitä se tarkoittaa sähkön käyttäjille?
Föhn-tuuli hemmottelee pörssisähkön käyttäjiä talviaikaan
Energiansäästöviikko opettaa käyttämään sähköä järkevästi

Uusimmat mediatiedotteet

Energiakisa käynnistyy: Onko sinun kotisi Suomen energiaälykkäin?
Vihreä Älyenergia tarjoaa parasta vastinetta rahalle – EPSI-asiakastyytyväisyystutkimuksessa huipputulokset
Vihreä Älyenergia kieltäytyy myymästä kulutusvaikutuksellisia sähkön määräaikaissopimuksia

Valitse kieli