Pörssisähköllä säästät ilman optimointejakin 30%
Pörssisähköllä säästät ilman optimointejakin 30%

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Juha Lipponen teki elokuussa 2023 postauksen Facebookin pörssisähköryhmään, jossa hän ansiokkaasti vertaili pörssisähkön kuukausikeskiarvoa samaan aikaan tarjolla olevien 24 kk kiinteiden sähkösopimusten keskihintaan ajanjaksolla 2006-2023.

Alla näkyvässä vertailussa sininen, eli määräaikaisen sopimuksen hinta on lähes jatkuvasti kalliimpi kuin oranssi pörssisähkö. Poikkeuksena ovat piikit, joita määräaikaisen hinta seuraa pienellä viiveellä. Tässä pitkän ajanjakson vertailussa säästö pörssisähkön hyväksi on 4%. Tuplabonukset S-ryhmän kielessä. Kyseessä on sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa ei ole optimoitu halpojen tuntien kulutusta ja ns. profiili/kulutusvaikutus on 0,2 snt plussalla 17 vuoden keskiarvolla. Profiilikulu tarkoittaa sitä kuinka paljon hinta poikkeaa saman ajan keskiarvosta, eli miten on optimoinut kulutustaan ”halvoille tunneille”. Vuodessa säästöä kertyy noin 50 €.

Otimme vertailuun lisäksi kaksi kohdetta, joissa seurasimme hintaeroa 2019 helmikuusta 2023 syyskuuhun tuntikulutuksen perusteella, ja niissä eroa kertyi huomattavasti enemmän: 

Sähkölämmitteinen omakotitalo 23000 kWh vuosikulutuksella ilman optimointeja halvemmille tunneille. Profiilivaikutus + 0,4 snt/kwh. Hintaero pörssin hyväksi 40 %. Säästö vuodessa 832 €.

Kerrostaloasunto pienellä 1400kwh kulutuksella, jossa käyttö lähes aina ”kalliiseen” aikaan, kun yöllä ei käytetä sähköä. Profiilivaikutus + 0,7 snt/kwh. Hintaero pörssin hyväksi 30 %. Säästö vuodessa 47,5 €.

Nyt pörssisähkön ero määräaikaiseen on poikkeuksellisen suuri, mutta pitkäaikainen tilasto todistaa, että myös pitkässä juoksussa pörssisähkö kannattaa, oli optimointeja tai ei. Niillä toki saa vielä lisää säästöä. On lisäksi hyvä huomata median painotukset pörssisähköuutisoinnissa: Lähes jokaisessa pörssisähköaiheisessa median jutussa väitetään, että pörssisähköllä säästää verrattuna kiinteisiin sopimuksiin (vain), jos seuraa sähkönkulutusta ja pystyy siirtämään kulutustaan ”halvoille” tunneille – tai (vain) jopa jos on jonkinlainen sähkönkäyttöä ohjaava kotiautomaatio. Todellisuudessahan spot eli pörssisähkö on tavallisia kiinteitä sopimuksia edullisempaa myös tasaisella vuorokausikulutuksella.

Kun kaltaisemme sähköyhtiö myy sähköä, joudumme suojaamaan kiinteät hinnat markkinoilta saatavilla suojauksilla. Kyseessä on vähän sama asia, kuin jos olisimme kiinteäkorkoista lainaa tarjoava pankki: meidän pitää varmistaa, että emme missään tilanteessa joudu tappiolle. Myös suojauksen antaja tekee veikkauksen tulevasta hinnasta ja lisää hintaan oman suojamarginaalinsa. Näiden yhdistelmänä kiinteä hinta muodostuu kalliimmaksi kuin markkinahinta, eikä kuluttajalla ole mahdollisuutta optimoida mitenkään maksamaansa hintaa.

Nyt markkinoilla olevat hybridituotteet nostavat hinnat käytännössä myös määräaikaisen tasolle ja antavat näennäisen edun päästä vaikuttamaan sähkölaskuusi. Hybridisopimuksilla ei pääse mitenkään hyötymään nykyään esiintyvistä nollahinnoista eikä normaalilla kulutuksella ilman automaatioita juurikaan edes pysty vaikuttamaan profiilikustannukseen. Nollahinnat ovat uusi ilmiö kasvaneen tuulisähkön ja ydinvoiman takia. Hybridituotteet ovatkin lähinnä sähkönmyyjien keino pitää asiakkaat itsellään määräaikaisissa sopimuksissa, joita Suomesta löytyy vielä noin 70%. Norjassa pörssisähkösopimus löytyy yli 90%:lta asiakkaista.

Suomessa on nyt todella halpaa pörssisähköä, ja uutisoidut piikkihinnat eivät hetkauta keskiarvoja merkittävästi. Myös lämmityskaudella tuulee, ja mitään erityiskikkoja ei tarvita säästääkseen pörssisähköllä. Tutkija Juha Teirilän X:ssä julkaiseman arvion mukaan hinta tullee asettumaan talvella 6,3 sentin tuntumaan ja kesällä reilusti alemmaksi. Eli noin 5,5 senttiä keskiarvoisesti marginaalin sisältäen. Jos nyt ottaisi 8 sentin kahden vuoden määräaikaisen, niin pörssisähköllä säästäisi 30% ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa 600€. Rivitalossa 200€ ja kerrostalossakin vielä 40€. Mikäli sähkölämmitteisessä omakotitalossa siirtäisi varaavia lämmityksiä ja lämminvesivaraaja yöaikaan olisi tonnin ylitys mahdollinen. Pelkkä sähköauton latauksen optimointi Älyenergia-sovelluksellamme tarkoittaisi vastaavaa säästöä.

Pörssisähköllä voi siis todistetusti säästää noin 30% ilman optimointeja. Älyenergia-sovelluksellamme vielä enemmän.

Kalle Nevalan henkilökuva
Kalle Nevala
Vihreän Älyenergian perustaja/toimitusjohtaja
Tee vihreä sähkösopimus